Basisschool en social media

Gepost door Ralph op zaterdag, augustus 27, 2016 Onder: Tips Voor In De Klas


Op de basisschool krijgen leerlingen steeds meer te maken met social media, ze groeien er eigenlijk mee op. In de klas zullen onderwerpen als Facebook en Twitter dan ook zeker besproken worden.
 

Hoe ga je hier als docent mee om en hoever ga je je verdiepen in de onderwerpen met je leerlingen? Het is belangrijk dat er op school duidelijke grenzen zijn over social media. 

Steeds meer leerlingen hebben een smartphone, ook deze nemen ze mee naar school. Soms hebben kinderen zelfs internet binnen een abonnement of maken ze gebruik van Wi-Fi. Het gevolg daarvan is dat leerlingen op school gebruik kunnen maken van social media. 

Ook thuis kunnen leerlingen daar volop gebruik van maken, maar dan heb ik daar als docent geen vat meer op, dan is het de taak van de ouders om er wat mee te doen. 

Op school houd ik het als leerkracht goed in de gaten en geef ik duidelijk aan dat de leerlingen van mij geen telefoon mee mogen nemen. 

Soms krijg je dan te horen ja maar als ik ziek ben moet ik naar mijn ouders kunnen bellen. Ik geef daarbij het antwoord dat we op school dan naar de ouders bellen en dat ze hun telefoon thuis kunnen laten. Doen de leerlingen dat niet, dan mogen zij de telefoon bij mij inleveren en aan het einde van de dag krijgen ze hem terug. 

In het begin dacht ik, goede oplossing. Maar laatst hoorde ik dat een leerling een docent aansprakelijk zou stellen, omdat er een krasje op zijn telefoon zat, of dat de telefoon het niet meer deed. 

Ik ben daar eens over na gaan denken, maar wat als de telefoon nou kwijt zou zijn als ik hem in beslag neem? Ik ben ook niet de hele dag in mijn leslokaal, bijvoorbeeld in de pauzes is het klaslokaal leeg. Ik ben er verder maar niet al teveel over na gaan denken, maar heb het wel aan collega’s gemeld en we zijn nog bezig om na te gaan wat we hier als school mee kunnen doen. 

Social media en regels voor kids

Als docent vind ik het van belang dat er regels zijn over social media gebruik. Op school hoeft er geen social media gebruikt te worden. 

Op school zijn de leerlingen bij elkaar, ze kunnen met elkaar in gesprek gaan en daar hebben ze geen Twitter of Facebook voor nodig. 

Dit is ook de reden dat ik geen social media in de klas accepteer, ook niet als de leerlingen op de laptop mogen werken, ook dan mogen ze niet inloggen op hun twitter of Facebook account. Soms merk je dat leerlingen heel sneaky aan de laptop zitten en naar je kijken. Of andere leerlingen  houden je in de gaten, als je dan rond gaat lopen dan wordt het scherm weg geklikt. 

Ik loop dan naar de leerlingen en vraag open en eerlijk wat ze aan het doen zijn. Meestal krijg je dan als antwoord niets hoor, gewoon wat aan het kijken. 

Als ik dan in de pauze of na schooltijd naar de geschiedenis van internet kijk, dan zie ik dat de leerlingen dus in zijn gelogd op Facebook. De volgende dag breng ik dat meteen ter sprake in de klas en dan vraag ik nogmaals aan de leerlingen wat ze hebben gedaan. 

Ze krijgen dan nogmaals de kans om eerlijk te zijn en anders spreek ik er hen in de pauze er alleen op aan. Ze krijgen eerst een waarschuwing, maar gebeurt het nogmaals dan zitten er consequenties aan vast.


*Social media websites op school blokkeren, zodat leerlingen geen toegang meer hebben.

-      *In de gaten houden of dat er mobiele telefoons mee naar school worden genomen, ook extra toezicht in de pauzes op schoolpleinen e.d.

-      *Een brief mee geven naar de ouders (of een e-mail), zodat ze weten dat het gebruik van social media op school niet getolereerd wordt. Duidelijk aangeven dat leerlingen geen mobiele telefoon mee naar school mogen nemen, maar dat ouders contact op kunnen nemen met de school als er wat gaande is thuis (en niet de leerlingen zelf bellen of SMS berichten versturen).

-      *Open praten over social media en de gevolgen. Sommige leerlingen weten niet dat alles wat je op social media vermeldt, er op blijft staan en openbaar is voor veel mensen. Via social media kunnen veel mensen iets over jou te weten komen, ook dingen die je liever niet met vreemden zou willen delen. 

Belang social media uitleg aan kids

Social media is erg populair en dat zal voorlopig ook zo blijven. De leerlingen groeien er mee op, vinden het interessant en
horen er vaak niet bij als ze geen twitter of Facebook account hebben. 

Ook ouders maken soms al voor leerlingen in groep twee of drie een account aan op social media. Ik vraag me dan wel eens af waarom, maar dit heeft alleen zo weinig nut om daarover na te denken. 

Ik ga er dan liever op voorhand informatie over geven aan de leerlingen, zodat wanneer ze het gebruiken ze er veilig gebruik van kunnen maken. De kids weten dan waar ze op moeten letten en leren hierdoor ook te letten op signalen van verkeerd social media gebruik. 

Het is belangrijk dat leerlingen de leuke en minder leuke dingen inzien, het is namelijk de toekomst. Er hoeft geen uren of dagen over gesproken te worden, maar het is in mijn klas belangrijk dat kids weten dat ik het niet tolereer in de klas als zij het gebruiken en dat ze er veilig mee om moeten gaan. 

Mijn idee hierachter is dat er altijd wel wat informatie bij de leerlingen blijft hangen en door voorbeelden te noemen, begrijpen ze het vaak beter. Ik besteed er daarom af en toe aandacht aan en het komt ook ter sprake wanneer bijvoorbeeld een leerling in de klas toch stiekem in heeft gelogd op social media.

In: Tips Voor In De Klas 


Tags: basisschool en social media  social media  facebook voor kids  mobieltje  gsm  mobiel in de klas 
blog comments powered by Disqus

 

 

Vond je dit een leuk blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 2247 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips Positief Leren




 

Niks Missen? Like Mij

Mooi en gezondMooi en gezond